SJØHAUG HISTORIE.
Bosettingen på Sjøhaug er svært gammel og det sies at Hytte 1 er Jeløya eldste hus.
Dato for bygging av Sjøhaug huset og Vangen har vi ikke. På tidlig 1900-tall prøver eier å annonserer for sommerutleie, Det går ikke så bra og Sjøhaug ender på tvangssalg ca. 1919 selges det og fortsatt annonseres det for utleie av sommersted.
Sjøhaug blir så Feriekoloni. 1000-vis av barn har vært her frem til begynnelsen av 70-tallet hvor Sjøhaug blir solgt til Stiftelsen Norsk Pensjonistskole.
Sjøhaug blir Naturistsenter
ØNF svarer på en annonse i 1979 og det ble visning på Jeløya. Påsken 1980 var start av første sesong. I første omgang ble det vasket og luftet et rom i 1 etg. på Sjøhaug. Etterhvert ble alle hytter og hus rengjort. Hver helg utover våren gikk med til å rydde,innrede og bære møbler frem og tilbake. Det var 200 svarte jernsenger på stedet. De ble delvis gravd ned i en gammel brønn og delvis solgt til en skraphandler. Den 31. Mai 1980 var det stor åpningsfest.
Den 4.september 1980 ble Andelslaget Sjøhaug gitt konsesjon på erverv av Sjøhaug gnr.15 bnr.3 i Moss kommune. Tilstrekkelig lån og egenkapital var skaffet og 1.500.000 kr ble innbetalt til Stiftelsen Norskpensjonistskole. Dermed var kjøpet en realitet.
1981-1990
I 1981 ble dusj og toalettanlegget noe oppjustert. På Toppen ble det hogd trær, brøytet stubber og røtter. Flaggstengene på tunet kom på plass. Ny grill ble murt opp, og igjen kunne vi grille et helt lam på St.Hansaften. Høsten 1981 ble det klart at man skulle søkt helserådet om godkjennelse for drift til campingplass. Søknad ble sendt, men for sesongen 1982 ble det søkt om dispensasjon. Helserådet dispenserte også fra kravet om adskilte toaletter for herrer og damer.
Entusiasmen holdt seg, og dugnadsinnsatsen var stor. Det ble stadig behov for flere plasser for campingvogner. En gammel salrygget traktorgraver var kommet til stedet. Den gjorde stor nytte da dalen bort til Vangen skulle ryddes og planeres. Der var det helt igjengrodd av all verdens villnis. Sletten mot toalettbygget var en eneste stor sump. Gravemaskinen holdt på å forsvinne i gjørma, men det ble til slutt gravd grøft og lagt ned drenering.
I 1983 måtte plassen stenges. Midlertidig tillatelse til drift ble avslått på grunn av for dårlig utslipp og fordi reguleringsplanen ikke var godkjent. Som eiere kunne vi fortsatt bruke plassen, og vi kunne ta imot gjester.
For å få stedet godkjent som campingplass, ble det gjort en gedigen innsats med kloakkanlegget. Ved hjelp av en liten traktorgraver og en kjempedugnad av et fåtall medlemmer i dårlig vær ble septiktanker og avløpsrør koblet sammen og gravd ned. Vi fikk hjelp av Moss dykkerklubb til å legge ut avløpsrørene. Anlegget ble godkjent av Moss Helseråd etter befaring.
18. august 1983 ble reguleringsplanen for Sjøhaug vedtatt av Moss Reguleringsråd. En plan som fortsatt er gjeldende for Sjøhaug.
Til å begynne med var det mange gjester med telt. Etter hvert ble det flere og flere campingvogner, både tilreisende og faste plasser. For å få plass til flere vogner ble det laget terrasser oppover langs veien. Den gamle traktorgraveren begynte å bryte sammen litt etter litt, men heldigvis kom det til nye entusiastiske mennesker, også med tilgang til kraftigere maskiner.
1990 – 2000
Årene etter 1990 var preget av mange opprustningsprosjekter. Toalettbygningen ble utvidet med handikaptoalett og dusj, og høsten 1991 kunne badstuen innvies. Hus og hytter ble malt, og noen av takene fornyet. Det hadde vært problemer med vannet fra den gamle brønnen i dalen nedenfor Dalen, så høsten 1992 ble det boret etter vann. Dette sikret stedet rent vann i rikelige mengder. I 1995 ble taket på Solrabben satt i stand.
I 1999 fikk lagt heller på hele grillplassen og satt opp en mur rundt. I 2003 ble plassen videre oppgradert ved at det ble laget tak over plassen slik at vi kunne grille og spise selv om det regnet.
I 1998 rustet vi også opp det som tidligere var Ungdomsrommet til “Rompa bar”, dette ble fort et populært sted. I 1999 fikk hytte 1 nytt tak og også hytte 2 ble oppgradert.
2000 – 2010
I 2000 ble et stort restaureringsarbeid startet. Først ut var resepsjonen (fra 1935). Taket og noen vegger ble utbedret eller byttet. I 2001 startet det største løftet ved at Sjøhaughuset ble totalrenovert. Huset ble jekket opp og skjevheter utbedret. Bjelker ble byttet ut der det var råte, og vegger og tak både innvendig og utvendig ble byttet. Huset fremsto i all sin prakt i 2002. Hytte 3 ble bygget i 2002-2003, den oppsto fra det som tidligere hadde vært et falleferdig redskapsskjul. Den ble et praktbygg som det er meget populært å leie.
I 2003 ble Sjøhaug pålagt å gjøre noe med sitt kloakkavløp. Kommunen så helst at vi koplet oss til det offentlige nettet ved hjelp av en sjøledning til Kippenes. Vi antok at dette ville bli en dyr løsning, så vi fikk eksperter fra Norges Landbrukshøgskole til å utrede ulike løsninger og legge disse fram for kommunen. Resultatet ble en lukket løsning med diverse septiktanker nedenfor toalettbygningen. Anlegget sto klart i 2005, men vi måtte stenge Sjøhaug i selve anleggsperioden høsten 2004. I dag er dette en god løsning; en stor septikbil kommer og suger opp kloakk når vi kaller på den.
I 2004 ble fundamentet for båtbrygga forbedret. Et annet stort prosjekt som bør nevnes, er asfalteringen av veien i 2007. Høsten 2009 ble det byttet pipebeslag og takrenner på Vangen slik at noe av vannet som renner inn over taket ble stoppet. Det har også vært gjort oppussing av 3-4 rom slik at utleie har vært mulig. I alle år har det vært gjennomført mindre prosjekter og Sjøhaug fremstår som veldrevet.
2010-2020
De første årene var preget av dårlig økonomi og spareblussene ble satt på.
I 2012 ble Sjøhaug omgjort fra Andelslag til Samvirke. Dette ga Sjøhaug bedre styring på økonomien og styresettet ble mer demokratisk. Man kunne ikke lengre stemme etter hvor mange andeler man eide. Nå fikk hver Samvirkeeier en stemme hver. Det ga oss Sjøhaug nye vedtekter og en «Lov om Samvirke» å styre etter.
I disse årene startet et stort arbeide med å bytte ut gamle vinduer til nye vedlikeholdsfrie vinduer. Dermed ble det slutt på kitting og maling av vinduer på hver dugnad.
Petanquebanen har blitt stadig oppgradert og er vel i dag Norges flotteste anlegg for den sporten.
2020-2025
Det ble i 2020 vedtatt å gjøre noe med det plagsomme vannet som strømmet inn på plassen ved større nedbørsdager. Vannet har blitt temmet utenfor porten og lagt i rør. Drensrør ble lagt fra porten og forbi Dalen. I dag fremstår plassen som mye tørrere.
De siste årene har det blitt gjort mye på plassen. Lekeplassen er oppgradert og trygg.
Vi har fått badeflåter, vanntrampoline og mer for de yngste å drive med på.
I 2024 ble det vedtatt å søke om offentlige midler for å sette Vangen i bobar stand. Dette sammen med forskudd på leie fra 10 personer har gjort prosjektet mulig økonomisk og snart kan de første flytte inn.