Av: Elaf (ONF).
Fra Naturistnytt nr 1 2021 som kom på trykk 15. mars 2021
En forskergruppe ledet av Dr. Keon West (London Universitet, Institutt for Psykologi), har i tre studier undersøkt sammenhengen mellom naturisme, psykologisk velvære og livsglede. Den umiddelbare effekten på deltakernes livsglede og tilfredshet ved å delta i to forskjellige arrangementer for og med naturister ble også undersøkt.
Den første studien var en nettbasert undersøkelse av rundt 850 briter i forskjellig alder, etnisitet og religion. Resultater av denne studien fant at de som tilbragte tid naken eller delvis naken i nærheten av andre nakne, likte også sine egne kropper bedre, hadde et bedre selvbilde, og var mer fornøyd med livet generelt. Et annet funn i denne studien viser at jo lengre og oftere deltagerne hadde praktisert naturisme, desto lykkeligere var de.
Den andre og tredje studien fant sted i forbindelse med arrangementer i Yorkshire Wildlife Park (24 deltakere) og British Naturism’s Waterworld-arrangement i Stoke-on-Trent (100 deltakere). Ved begge disse arrangementene ble deltakerne intervjuet like før de kastet klærne, og like før de kledde på seg igjen. I begge tilfeller opplevde deltakerne umiddelbar og betydelig forbedringer av eget kroppsbilde, høyere selvtillit og økt livsglede fra første til annet intervju.
Det er etter hvert blitt en rekke slike arrangementer som man kan delta i, hvor man både kan være anonym uten klær blant andre, mens noen velger å skille seg ut med kroppsmaling ol. Det viktigste er frihetsfølelse og livsglede sammen med andre, uansett kropp. Mest kjent av slike arrangementer er vel Nude Biking Day (Nakensykling-dagen), Nude Hiking Day (Nakentur-dagen), men også mer private som Nude Gardening Day (Naken-i-hagen-dagen). Særlig det siste alternativet kan være mest aktuelt i vårt land og i den pågående smittesituasjonen.
Forskning har i lang tid vist at misnøye med egen kropp er et alvorlig, globalt problem som påvirker psykisk helse hos stadig flere. Negativ kroppsoppfatning kan i høy grad stamme fra overeksponering av idealiserte kropper i massemedia. Sosiale medier er også i økende grad en arena for idealisering.
Tidligere forskning har enten vist positiv eller ingen spesiell innvirkning på eget kroppsbilde ved eksponering for “ikke-idealiserte” individer (= vanlige mennesker). Det er jo da bare logisk at siden naturisme innebærer å være naken i sammen med andre i ikke-seksuell sammenheng, er det bra for eget kroppsbilde og selvtillit.
Dr. West hevder videre: “Naturister har hevdet dette en stund. Men det fantes lite eller ingen empirisk forskning på temaet. Ingen hadde egentlig undersøkt påstanden om at naturismen faktisk gjør oss lykkeligere, eller kanskje like viktig, hvorfor slik aktivitet gjør oss lykkeligere.
Dr. West mener at forskningen så langt er et godt første skritt, men at det fortsatt er mange ubesvarte spørsmål. Hvordan og hvorfor har naturisme disse positive effektene? Og avtar de positive effektene etter hvert?
Innledende analyser av dataene tyder på at det er viktigere å se andre nakne enn å bli sett naken selv. Dataene syntes også å vise at de positive effektene traff et slags «tak» etter ca. 20 naturist-«aktiviteter» i året. Ytterligere naturistaktivitet utover dette syntes ikke å utgjøre noen forskjell. De som var med i undersøkelsen utviklet generelt en mer positiv holdning til nakenhet generelt og egen kropp spesielt.
Dr. West foreslår at videre forskning, inkludert parallelle studier og randomiserte, kontrollerte studier ville kaste mer lys over disse første funnene. Deltagersammensetningen på de to siste naturistarrangementene var mangfoldig. De fleste av respondentene til den første undersøkelsen var mannlige, de fleste var hvite, de fleste var hetero, og de fleste var middelaldrende. Likevel ble de samme effektene funnet når kjønn, etnisitet, seksuell orientering og alder samlet ble inkludert som faktorer i analysene. På denne bakgrunnen mener Dr. West det ville være fornuftig å drive mer forskning, og med mer varierte populasjoner.
Dette bør imidlertid ikke forringe konklusjonen om at naturisme ser ut til å ha psykologiske fordeler. I lang tid antok mange mennesker, selv helsepersonell, at offentlig nakenhet var et tegn på psykologisk dysfunksjonalitet. Denne oppfatningen har blitt stående selv om et økende antall mennesker nå deltar i klesfrie aktiviteter og arrangementer.
Funnene indikerer at naturisme ser ut til å ha utelukkende positiv effekt. Dr. West mistenker at naturisme som sådan, er en enkel, rimelig og allment tilgjengelig løsning på problemet med misnøye med egen kropp. “I det minste”, konkluderer han, “dette er vel verdt å undersøke nærmere”.
«Naked and Unashamed: Investigations and Applications of the Effects of Naturist Activities on Body Image, Self-Esteem,
and Life Satisfaction» av Dr. Keon West. (https://link.springer.com/article/10.1007/s10902-017-9846-1)
Legg igjen en kommentar